Kepekle İlgili Yanlış Bilinenler
Kepek zaman zaman veya bir dönem kadın olsun erkek olsun herkesin başına gelmiş bir saç problemidir. Fakat kepek ile ilgili yanlış bilinen birçok şey var. Bulaşıcı olduğu veya saç kaybına neden olduğu gibi. Peki, bunlar gerçek mi değil mi? Kepekle ilgili neleri yanlış biliyorsunuz hadi inceleyelim.
- Kepeğin kuru kafa derisinden dolayı oluştuğu düşünülür fakat kepek yağlı kafa derisinde daha çok oluşur. Kafa derisinin üzerindeki hücreler sürekli olarak yenilenir. Eğer hücreler yıkılma oranına göre çok hızlı gelişiyorsa bu kepeklere yol açar.
- Kepek sorununun tedavi edilemeyeceği düşünülür ama kepek tedavi edilebilir. Tamamen bitmese bile kepek şampuanı ile kontrol altına alınabilir.
- Yağlı ürünler kullanmak kepeğe iyi gelmez. Zeytinyağı, hindistan cevizi gibi yağlar zaten yağlı olan kafa derisinde daha yağlı ve yapışkan olan kepekler ortaya çıkarır.
- Kafanızı şampuanlamadan önce kepeklerden arındırmaya çalışmak hem zorlu hem de yanlış bir yöntemdir. Çünkü kafa derinize zarar verir ve iltihaplanmaya yol açabilir.
- Kepekli bir saçınız varsa saçlarınızı az yıkamalısınız diyenlerin aksine kepeklerden arındırmak için her gün yıkamalısınız. Saç temizleyici tonikler ve kepek şampuanı kullanarak kepek oranını azaltmanıza yardımcı olur.
- Kafa derinize peeling yapmalısınız. Peeling, kafa derinizdeki kepekleri, cildinize zarar vermeden yok edebilir.
- Saç şekillendirici ürünlerin (jöle, wax vb.) saç kepeklenmesine yol açtığı düşünülür fakat saç kepeklenmesini bu ürünler tetiklemez. Saç kepeklenmesi; genetik, stres, yeme alışkanlıkları gibi sebeplerden dolayı oluşur.
- Saç kepeklenmesi saçın dökülmesine sebep olabilir. Ayrıca saç deriniz iyi değilse bu durum saçınızın uzamanızı da etkiler.
- Kepek yaz aylarında değil kış aylarında daha çok oluşur. Kış aylarında insanlar kepek oluşturabilecek yemekleri yemeye başlarlar. Bu yemekler tam yağlı süt ürünleri, şekerli veya baharatlı ürünlerdir. Ayrıca soğuk aylarda stres daha fazladır ve daha az sıklıkla şampuanlama yapılır ve bunlar da kepeğin oluşumuna etken olabilir.
- Kafa derinizin pul pul dökülmesi sadece kepekten kaynaklı olmayabilir. Egzama, mantar gibi nedenlerden dolayı da kafa deriniz pul pul dökülebilir.
- Kepek bulaşıcı değildir. Kepeğe yol açan mantar herkesin saç derisinde bulunan bir mantardır. Bu yüzden kişiden kişiye geçme gibi bir olasılık yoktur. Kepek şampuanı kullanarak kepek ile başa çıkabilirsiniz.
Artık kepekle ilgili birçok bilgiye sahipsiniz ve kepekli bir saç derisine sahipseniz ne yapmanız gerektiğini biliyorsunuz.