Saç ekimi, sağlıklı saç köklerinin cerrahi yöntemler ile toplanarak saçsız bölgede açılan kanallara ekilmesi işlemidir. Sağlıklı saç kökleri genellikle ense bölgesinden alınır ve bu saç köklerinin alındığı bölgeye ‘’donör’’ adı verilir. Saç ekimi operasyonu sonrasında donör bölge yaklaşık olarak bir hafta boyunca bandajlı şekilde kalır. Saç ekimi yaptırmayı düşünen kişilerin merak ettiği konulardan biri de saç ekimi sonrası donör bölge tıraşı ile ilgilidir.
Saç ekimi işlemi sonrasında donör bölgenin iyileşmesi için yaklaşık 10 günlük bir sürenin geçmiş olması gerekir. Bu sürecin uzunluğu kişinin genel sağlık durumuna, bağışıklık sistemine ve metabolik yapısına göre farklılık gösterebilir. Kimi hastalarda bu süreç çok kısa sürerken kimilerinde daha yavaş seyredebilir. Genellikle operasyon sonrası 10. günün bitmesiyle birlikte donör bölgede açık olan yaralar kapanır. Greft alımı için tıraş edilen saçların yeniden uzaması biraz zaman alabilir.
Donör bölgenin tıraş edilebilmesi için saç ekimi operasyonunun üzerinden en az üç hafta geçmiş olması gerekir. Saç ekimi operasyonundan sonra donör bölgede tıraş edilen saçların yeniden makasla kesilebilecek seviyeye gelmesi bir ayı geçebilir. Bunun dışında makine tıraşı veya saç kazıtmak gibi uygulamalar için en az 6 ay beklenmesi tavsiye edilir.
Saç ekimi sonrasında dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri de tıraş konusudur. Saç ekiminden etkili bir sonuç elde edebilmek için, saç tıraşının da belirlenen zamanda ve izin verilen yöntemlerle yapılması gerekir. Donör bölgenin tıraşı için saç ekiminden sonra en az 3 hafta beklenmeli ve bölgenin hassasiyeti sebebiyle yalnızca makas kullanılmalıdır. Tıraş makinesi kullanımı için en az altı ay geçmesi tavsiye edilir. Ayrıca saç ekimi sonrası tıraşta dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli nokta da hijyen konusudur. Saç ekimi sonrası enfeksiyon risklerini azaltmak için gerekli hijyenik koşullar sağlanıyor olmalıdır.